Zakres badań - Żywność

Badane obiekty /
Grupa obiektów

Badane cechy i metody badawcze

Normy i/lub udokumentowane procedury badawcze

A*

 

Żywność

Ogólna liczba drobnoustrojów
metoda płytkowa w temp. 30oC

PN-EN ISO 4833-1:2013

A

Obecność Salmonella
metoda jakościowa

PN-EN ISO 6579-1:2017-04

A

Obecność Salmonella
test immunochemiczny

Rapid Chek Salmonella
PB-Ż-01 wyd. 1 12.05.2014

A

Rapid Chek SELECT Salmonella
PB-Ż-02 wyd. 1 12.05.2014

A

Liczba Enterobacteriaceae
metoda płytkowa w temp. 37oC

PN-EN ISO 21528-2:2017-08

A

Obecność Listeria monocytogenes
/ Listeria spp.
metoda jakościowa

PN-EN ISO 11290-1:2017-07

A

Liczba Listeria monocytogenes
/ Listeria spp.
metoda płytkowa

PN-EN ISO 11290-2:2017-07

A

Obecność Salmonella
Enteritidis i Typhimurium

PN-EN ISO 6579-1:2017-04
+ PB-Ż-04 wyd. 1 12.05.2014

A

Liczba Clostridium perfringens

PN-EN ISO 7937:2005

-

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
(w tym Staphylococcus aureus i innych gatunków)
metoda ilościowa

PN-EN ISO 6888-1:2001 +A1:2004, w temp. 37oC

A

Liczba Campylobacter spp.

PN-EN ISO 10272-2:2017-10

A

Liczba Escherichia coli
metoda płytkowa

PN-ISO 16649-2:2004

A

Liczba bakterii z grupy coli
metoda płytkowa

PN-ISO 4832:2007

-

Drożdże i pleśnie / oznaczanie liczby

PN-EN ISO 21527-1:2009

-

Pseudomonas/ wykrywanie obecności
i oznaczanie liczby

PN-ISO 13720:1999

-

Wymazy powierzchniowe
z obszaru produkcji i obrotu żywnością

Ogólna liczba drobnoustrojów
metoda płytkowa w temp. 30oC

PN-EN ISO 4833-1:2013

A

Liczba Enterobacteriaceae
metoda płytkowa w temp. 37oC

PN-EN ISO 21528-2:2017-08

A

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
(w tym Staphylococcus aureus i innych gatunków)
metoda ilościowa

PN-EN ISO 6888-1:2001 +A1:2004,
w temp. 37oC

-

Obecność Listeria monocytogenes
/ Listeria spp.
metoda jakościowa

PN-EN ISO 11290-1:2017-07

A

Obecność Salmonella
metoda jakościowa

PN-EN ISO 6579-1:2017-04

A

Półtusze zwierząt rzeźnych – wymazy powierzchniowe

Obecność Salmonella
metoda jakościowa

PN-EN ISO 6579-1:2017-04

A

 

Półtusze zwierząt rzeźnych – wycinki

Ogólna liczba drobnoustrojów
metoda płytkowa w temp. 30oC

PN-EN ISO 4833-1:2013

A

Liczba Enterobacteriaceae
metoda płytkowa w temp. 37oC

PN-EN ISO 21528-2:2017-08

A



*A - oznaczenie metod poddanych procesowi akredytacji